fredag 1 februari 2013

Forskning och inspiration

Forskning:

Unos Uno är ett forskningsprojekt som forskar på skolor i Sverige där elever blir utrustade med var sin dator. Unos Uno har vi skrivit om tidigare på denna blogg. Nu i januari publicerades deras årsrapport för 2012. Gruppen följer fler skolor i en-till-en-kommuner. En tydlig trend som årets rapport visar är att skolledningens är en kritisk faktor om man lyckas med att införa och använda datorn som ett pedagogiskt verktyg eller inte. Hela forskarrapporten för 2012 kan du nå via denna länk.

Inspiration:

Denna vecka har det varit två inspirationsföreläsningar för pedagoger i Ängelholms kommun som berör satsningen "En dator per elev". Först föreläste Micke Gunnarsson kring temat: "Så som nu har det aldrig varit, så som nu kommer det aldrig mer bli”
Under två timmar satte Micke fokus på vad vi som pedagoger ser i våra elever och hur vi ser på den samtid vi lever i nu. Här hittar du länkar som rör Micke's föreläsning:
I torsdags var det besök av Jacob Möllstam som föreläste kring "Verktyg och spel i undervisningen". Jacob visade på forskning kring spel i undervisningen samt gav konkreta tips och idéer kring vilka spel man kan använda och vilka mål i Lgr11 man kan koppla användningen av spelen till.  Här hittar du länkar som rör Jacob's föreläsning:
Video från Jacobs föreläsning:
  

I slutet av januari samlades ledare under World Economic Forum i Davos för att diskutera revolutionen kring utbildning via nätet. I videon nedan är det en timmes diskussion kring hur skolan utmanas när man har möjlighet att studera olika kurser direkt via nätet från hela världen. Deltagande i diskussionen var bland annat Bill Gates och Thomas Friedman (The New York Times).



Till slut inför helgen en liten film om hur vi alla behöver en pep talk:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar