onsdag 18 september 2013

Utvärdering och artiklar i HD

Utvärderingar

Under vårterminen genomförde LIN Education en utvärdering av projektet. En enkät var riktad till elever och en enkät riktades till pedagoger.

Enkät elever

En sammanställning av enkäter hittar du här. Ser vi på antal svar på enkäten så är det rätt så många elever som har svarat. Enkäten riktade sig till elever i årskurs 1,4,7 och årskurs 1 på gymnasiet, de elever som under läsåret har haft en personlig skoldator. Totalt har lite över 1200 elever svarat på enkäten. Många elever upplever bland annat att datorn ger större möjlighet att lära mera i skolan än tidigare. En stor andel av elever (62%) upplever också att de har fått större inflytande på sin undervisning nu efter att de har fått var sin dator. En kritik mot dessa positiva tendenser kan vara att eleverna svarar positivt för att de inte vill mista sina datorer. Det kan också vara nyhetens behag. Även om det skulle vara så är vi mycket nöjda med enkätens resultat. Det skall bli spännande att följa utvecklingen vidare.

Enkät pedagoger

LIN Education genomförde också en enkät bland pedagoger. En sammanställning av enkäten hittar du här. Enkäten riktade sig till de pedagoger som på något sett var berörda av projektet "En dator per elev". Också här ser vi positiva resultat. Framförallt så ser pedagogerna att datorn har lett till att det är enklare att variera undervisningen och eleverna får mer inflytande över sin undervisningen. Detta stämmer bra överens med vad eleverna svarar i sin enkät. Samtidigt ser vi att det är få pedagoger som använder sociala medier som ett verktyg i sin undervisning. Eleverna upplever det samma. Här är det en diskussion om elever och pedagoger endast tänker på Facebook när de läser sociala medier.
Frågan som pedagogerna svarade på var denna: Hur ofta använder du dig av sociala medier i undervisningen? (ex.Facebook, Twitter, olika forum)
Sociala medier i undervisningen är ett väldigt kraftfullt verktyg för att aktualisera vad som händer i världen. Inte minst kan man se detta om man lyfter in exempelvis Carl Bilds twitterflöde i SO-undervisningen.

Artiklar i HD

I lördags uppmärksammades projektet i två artiklar i Helsingborg Dagblad. Bland annat satte de fokus på hur stor del av serviceärenden det varit under det första läsåret i projektet 12/13. Vi har under denna period haft väldigt få försäkringsärenden, samt få stöldärenden. Vi ser detta som väldigt positivt. Mycket av orsaken till detta är bland annat hur projektledare och ansvarig personal ute på skolan har arbetat med frågan kring hantering av elevens dator. Ansvarig personal har sett över datorn flera gånger. Har man upptäckt något som inte var bra, har man diskuterat detta med eleven och ibland tagit en diskussion med vårdnadshavare. Under läsåret har också LIN Education haft en teaterpjäs ute på skolorna där man har visat på hur man tar hand om sin dator på bästa sättet. Vi har också sätt att eleverna i Ängelholm tar vara på varandras datorer genom att lämna in dessa om man har hittat en dator som inte är sin egen.
Artikeln om försäkringsärenden hittar du här.
HD's artikel om enkäten hittar du här.

Pedagogiska insatser

Nu under läsåret 13/14 fortsätter vi att satsa på pedagogerna. Under hösten erbjuds pedagoger i Ängelholms kommun att ta del av olika inspirationsföreläsningar med fokus på En dator per elev. Först ut är Andreas Skoog, tisdagen 24 september som kommer att prata om "Nätet som källa i undervisningen - härligt eller förfärligt?" Anmälan görs via Fronter. Vi har också dragit igång nätverk för personal i olika årskurser samt att vi kommer att ha olika ämnesträffar med fokus på En dator per elev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar